Innovatív módszerek a Dunamenti ártéri erdok leltározására és monitorozására


Célok és tervezett eredmények
 

A projekt alapgondolata egy olyan innovatív monitorozó rendszer kidolgozása, amely a bosi eromu üzemeltetése miatt érintett ártéri erdok egységes szemléletu monitorozását szolgálja, eleget téve a két országot érinto nemzetközi eloírásoknak (1995-ös egyezmény).

A projekt megvalósítása a Program elsodleges specifikus célkituzéséhez járul hozzá, azaz "Erosíti a határmenti területek gazdasági versenyképességét". Ez a hatás az alábbi összetevokbol épül fel:

  • Erosíti a K+F infrastruktúrát: távérzékelési laboratórium kialakítása az NLC és az NYME Sopron esetében.
  • Biztosítja a kutatási és tudományos infrastruktúrák koordinált, határon átnyúló használatát: korszeru LiDAR technológia és légifelvételezési alkalmazások használata a Duna árterületének felmérésében. A lézerszkennelt adatok feldolgozásának módszertani kutatásai és az eredmények, kifejlesztett algoritmusok, eljárások közös használata.
  • Intenzívebb K+F együttmuködés a résztvevok között: az eredmények támogatják az erdei ökoszisztámákhoz kapcsolódó monitoring tevékenységeket és az erdoleltározást. Az eredmények alapján javaslat készül a bosi eromu hatásterületén lévo erdoállományok összehangolt monitoringtevékenységének folytatására összhangban a jelenlegi - 1995. április 19-én kelt - kormányközi megállapodással a Szigetköz ideiglenes vízpótlását célzó bizonyos muszaki megoldásokról. Az eredmények mindazonáltal más szárazföldi ökoszisztémák és élohelyek vizsgálatára is alkalmasak lehetnek: a természetességi vizsgálatokon, élohelytérképeken és a természetes bolygatások vizsgálatán át egészen az erdoállomány-szerkezet vizsgálatáig.
  • Erdotervezéssel foglalkozó irodák, cégek már megerosítették az eredményekben való érdekeltségüket (LiDAR adatok használata dendrometriai és faállomány-szerkezeti adatok eloállítására, erdotervkészítési céllal).
  • Az egyes számú (No 1.) specifikus cél teljesítésének részeként olyan tevékenységeket tervezünk, amelyek segítik a partnerkapcsolatok építését. Pl.: workshop, tudományos szeminárium.


Ezen projekt a Magyar és a Szlovák Köztársaságok közötti Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 (www.husk-cbc.eu) keretében valósul meg. A projektet az Európai Unió (ERFA) az ERDF alapból társfinanszírozza.
Jelen weboldal tartalma a projektkoordinátor és a résztvevő partnerek által került kialakításra és nem tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.