Innovatív módszerek a Dunamenti ártéri erdők leltározására és monitorozására

A projekt egy hosszú ideje működő szakmai kapcsolat részeként és továbbfejlesztéseként jött létre, amely az NLC (korábban FRI Zólyom) és az ERTI Sárvár között alakult ki. A projekt alapgondolata egy olyan innovatív monitorozó rendszer kidolgozása, amely a bősi erőmű üzemeltetése miatt érintett ártéri erdők egységes szemléletű monitorozását szolgálja, eleget téve a két országra vonatkozó nemzetközi előírásoknak (1995-ös egyezmény).

Hirdetmények

  • Az INMEIN projekt megvalósítása 2014 decemberében befejezodött. A projekt eredményeibol példák és minták az „Eredmények” menü alatt találhatók..
  • Az INMEIN projekt csapata kutatási és oktatási célokra letölthetové tesz mintaállományokat a légifelmérések adataiból. Kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot Dr. Ivan Sackov-val a hozzáférési jogosultsághoz. Az elérheto adatokról bovebb információt az „Eredmények” résznél talál.
  • Az erdoállományok földi lézeres letapogatásának eredményei – a mintaterületek vizualizációja megtekintheto ebben a webes alkalmazásban. A távolságméréshez bejelentkezés szükséges, amelyet Dr. Milan Koreňtol tud igényelni."

A projekt céljai és a tervezett hatások

A kutatási infrastruktúra fejlesztése – távérzékelési laboratóriumok létrehozása Zólyomban (NLC) és Sopronban (NYME).
A határon átnyúló tudományos–kísérleti infrastruktúra koordinált felhasználása –
közös lidar technológiai alkalmazások.
Erdészeti monitoring és erdőleltározási eljárások fejlesztése, az így kapott eredmények más felmérésekben való felhasználhatóságának javítása.
A kutatás eredményeinek implementálása:
LiDAR technológiák felhasználása az erdőgazdálkodás és az erdőtervezés területén.
A résztvevő partnerek közti kapcsolatok építése.


Ezen projekt a Magyar és a Szlovák Köztársaságok közötti Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 (www.husk-cbc.eu) keretében valósul meg. A projektet az Európai Unió (ERFA) az ERDF alapból társfinanszírozza.
Jelen weboldal tartalma a projektkoordinátor és a résztvevő partnerek által került kialakításra és nem tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.